Začetki Evitas, kako in kje?

Začetki Evitas, kako in kje?

"Navdihujejo me osebe, ki imajo v sebi ognjevitost, ambicioznost in zagnanost. Zelo rada se pogovarjam in družim z osebami, ki imajo vizijo."

 

Ideja o spletni trgovini ovita v tančico pajčevine, se je pojavila pred petimi leti. 

Vse se je zgodilo zelo spontano, brez velikih načrtov in pričakovanj. Začelo se je med študijem, ko sem doma pavzirala zaradi porodniške.S partnerjem sva velikokrat debatirala o tem, da nekaj ustvariva. On je dve leti pred tem že začel s svojim podjetjem in je zelo spodbujal mojo željo, da se tudi sama tega lotim.Takrat je bila spletna prodaja v velikem porastu in nekako sva se zavedala, da je pravi čas, da skočiva na ta vlak. Med študijem arhitekture sem ugotovila,da mi oblikovanje in dizajn veliko bolj odgovarjata saj je tukaj več svobode in ustvarjalnosti. Ker sem ravno postala mama in se takrat vsi senzorji usmerijo v otroške stvari, se je iz tega nekako razvila ideja o oblikovanju napisov za otroška oblačila. Iz tega sva nato izhajala in začela s prodajo preko spleta. 

Kaj je sprožilo nastanek osnovne ideje za podjetja in kaj vas je spodbudilo za ustanovitev podjetja? 

Želja, da začnem nekaj svojega in poizkusim s spletno prodajo, ki se nam je v tistem času zdela zelo obetavna. Zgodbo podjetja Evitas sva s partnerjem začela pisati v 20 kvadratnih metrov veliki podstrešni sobi. Danes ima podjetje, ustanovljeno leta 2017, v industrijski coni Kromberk 1500 kvadratnih metrov velike prostore, v katere smo se vselili februarja letos. Naš tim je sestavljen iz 20 mladih in motiviranih posameznikov.

Na kakšen način ste pridobili finančna sredstva za začetek poslovanja?

Na samem začetku sva poslovala preko partnerjevega s.p.-ja in vse prihranke in sproten zaslužek sva vložila v zalogo in razvoj podjetja, ko je prodaja začela rasti sva ustanovila podjetje v obliki Evitas Shop d.o.o.. S posojilom smo nato začeli s prodajo na italijanskem trgu ter velik del investirali tudi v razvoj nove platforme za spletno prodajo.

Podjetje si ustanovila skupaj s partnerjem. Gre za družinsko podjetje. Kje vidiš prednosti in kje slabosti tega, da poslovno sodelujete z družinskimi člani?

Skupaj s partnerjem sva začela in delala prvo leto in pol skupaj, ker pa ima partner še eno podjetje sva v tem času videla, da je težko prisoten na obeh mestih. Nekako je bil to povod, da je v podjetje prišel njegov brat in prevzel funkcijo prokurista. Do sedaj se je vse skupaj izkazala kot odlična odločitev, saj super sodelujemo in se razumemo.

Kako je nastala prva podjetniška ekipa? Kakšne so bile Vaše profesionalne izkušnje pred uresničitvijo ideje?

Ekipo sva širila preko poznanstev in prijateljev, kasneje pa preko razpisov za delo in razgovor s kandidati. Torej sva iskala osebe s potencialom in/ali izkušnjami na določenem področju. Pred ustanovitvijo podjetja nisem imela nobenih profesionalnih izkušenj. Obvladam programe za grafično oblikovanje in v tistem času sem velik del posvetila izobraževanju na področju spletnega oglaševanja. Vse to je v veliki meri pripomoglo k hitremu razvoju podjetja.

Na katerih vrednotah sloni podjetje?

Prijaznost, ustrežljivost in zanesljivost so le nekatere od pozitivnih lastnosti ekipe podjetja Evitas. V podjetju Evitas se zavedamo potreb in želja mamic, zato nenehno stremimo k izboljšavam storitev in nudenju najmodernejših, privlačnih in kakovostnih izdelkov za novorojenčke, otroke in mamice. Namen podjetja Evitas je preko spleta mamicam olajšati nakupovanje, kjer na enem mestu lahko izbirajo med več tisoč različnimi izdelki. Zadovoljstvo naših strank ni naš cilj, ampak je naša obveza. Odlično opravljena storitev in izjemno zadovoljstvo strank so vodilo in cilj našega poslanstva.

Kaj je bil vaš glavni cilj, ki ste si ga kot ekipa zastavili (poleg donosnega posla)?

Biti mlado in prijazno podjetje. Trenutno smo vsi zaposleni mlajši od 31 let, polni zagona in svežih idej. Želim, da se vsi v podjetju počutimo sproščeno in lahko izražamo svojo kreativnost, ki nas dela drugačne in verjamem, da je tudi to eden izmed razlogov za naš uspeh.

Kdo je tvoj vzornik?

Nimam dotično izbranega vzornika, me pa navdihujejo osebe, ki imajo v sebi neko ognjevitost, ambicioznost in zagnanost. Zelo se rada pogovarjam in se družim z osebami, ki v sebi nosijo vizijo.

Kaj si se naučila novega o sebi na tej podjetniški poti?

Veliko! Prijaznost, odprta komunikacija, vztrajnost in disciplina sta me pripeljala do točke kjer sem danes. Velik izziv je zagotovo balansiranje vseh obveznosti, služba, družina in tudi to, da poskrbiš sam zase. Sicer pa so me vse napake in težave pripeljale do tega, da sem danes močnejša in samozavestnejša.

 

"V težkih trenutkih sem sama sebe tudi že vprašala - zakaj mi je tega treba?! 😊 Ampak življenje nikoli ni idealno in nam vedno pošilja lekcije iz katerih se učimo odkrivati sebe in na njih gradimo svoj karakter in osebnost."

 

Katere lastnosti mora po tvojem mnenju imeti podjetnik, da lahko uspešno vodi podjetje?

Ne bom rekla, da sem sama taka, saj o vodenju nimam predhodnih izkušenj in delam po občutku. Pri ostalih pa vedno občudujem samozavest, predanost, organiziranost a hkrati prilagodljivost in zagnanost. Pomembno se mi zdi tudi to, da v kritičnih trenutkih ohraniš mirno kri, si vzameš čas za razmislek in ne prehitro odreagiraš pod vplivom čustev.

Kaj bi bil tvoj nasvet osebi, ki ima novo podjetniško idejo in željo po ustanovitvi podjetja? Kaj si ti želiš, da bi vedela preden si začela podjetniško pot?

Potrebno je veliko energije, dela, truda in vztrajnosti, čez noč se žal nič ne zgodi. V teh letih sem se naučila predvsem tega, da na probleme ne gledam kot na težave, temveč jih sprejemam kot izziv.  Svojo pot sem začela popolnoma brez izkušenj, nisem imela nobenega predznanja o marketingu, o prodaji itd., imela pa sem veliko idej, ki sem jih želela realizirati. Potrebno je imeti vizijo, željo in nato z zadevo začeti ter vztrajati.

 

"Sama nisem imela na začetku nobenih izkušenj. Nisem imela pojma ne o marketingu, ne o prodaji, o ničemer, imela pa sem veliko idej in vedela sem, da sem kreativna. Zato mi je všeč, da imajo mladi, tudi če so brez izkušenj, tu priložnost, da se izkažejo"

 

Je delovanje v podjetništvu izpolnilo tvoja pričakovanja, ki si jih imela, preden si se podala na samostojno pot? Oziroma v katerih vidikih ja in v katerih ne?

Na to pot sem se podala brez posebnih pričakovanj, ta so se ustvarila šele kasneje, ko sem videla, da ima spletna prodaja ogromno potenciala. Trenutno res uživam v svojem delu, je raznoliko, zanimivo, polno izzivov in novosti! Včasih se moraš odreči prostemu času zaradi nujnih zadev, ki jih moraš opraviti, a po drugi strani si vzameš prosto kadar želiš. Pridejo tudi obdobja, ko imaš polno glavo skrbi in opravil, vendar so to tisti izzivi, ki te naredijo močnejšega in so izkušnja, ki jo potrebuješ.

So se sanje ki si sanjala pred petimi leti uresničile, ali ste kot ekipa celo presegli?

Sanje sem zagotovo presegla, stvari pri nas se odvijajo tako hitro, da včasih niti ne dojamem kaj se zares dogaja. Sem pa neizmerno hvaležna za vse kar v tem trenutku imam in veselim se vsega kar nas še čaka!

 In tvoj recept za uspeh pred 30. letom?

Sicer v mojem načrtu ni bilo uspeti pred 30. letom, ampak menim, da sta organiziranost, disciplina, vizija in delo pripomogla k rezultatu, ki ga vidimo danes. Zagotovo pa je tukaj vpleteno tudi nekaj sreče 😊

Česa bi si želeli v prihodnosti več in česa manj?

Manj skrbi in več prostega časa 😉 Zelo bi si želela postaviti podjetje, ki me ne potrebuje 24/7, tako da si lahko občasno vzamem daljši odmor oz. dopust in grem kam na lepše s svojo družino.

 Več o članih ekipe Evitas si lahko prebereš tukaj.

 

 

Deli objavo z drugimi