Z otrokom na morje

Z otrokom na morje


Mmmm, občutek topline sonca na svoji koži in rahla sapica, ki te objame. Ja, poletje je tukaj in če imaš srečo, ste s svojimi malimi nadobudneži že odšli na prvi dopust. Za nekatere novopečene starše pa bo obisk morja z otročkom letos prvič. Kaj vse je potrebno, da si kot starši olajšamo dopustniške dni?

Preden naštejemo produkte, za katere je fino da jih imamo s seboj na dopustovanju, naj odgovorimo na dve zelo pogosti vprašanji:

1. Pri kateri starosti lahko kopamo dojenčka v morju in kdaj v bazenu?

»V primeru da imamo zdravega, donošenega dojenčka, lahko gre s starši v bazen ali dovolj ogreto morje pri starosti 3 do 4 mesecev, oz. ko je že sposoben nadzorovati položaj glavice. Pozorni bodimo tudi na oporečnost vode, kjer se dojenček kopa. Če se otrok kopa v morju, morate kožo po kopanju splakniti s sladko vodo, da z nje sperete sol.

Otroka imamo pod konstantnim nadzorom, tudi če je v majhnem bazenčku.« pediater Denis Baš, dr. med.

2. Koliko stopinj mora imeti morje, da se lahko kopamo s 6-mesečnim dojenčkom?

»Dojenčki imajo v primerjavi z večjimi otroki in odraslimi večjo telesno površino glede na njihovo maso in še nezrele mehanizme uravnavanja telesne temperature. Zaradi tega sta pri njih hitreje možni podhladitev ali pregretje telesa. Načeloma naj bi imela voda, primerna za kratkotrajno kopanje (15 minut), temperaturo okoli 28-30 stopinj Celzija. Večinoma Jadransko morje ne dosega tako visoke temperature, zato je bolj primerno kopanje v bazenu.

Upoštevamo pa tudi individualne razlike med otroki, saj bodo nekateri z veseljem čofotali pri tej temperaturi, drugim pa bo voda povzročala nelagodje. Staršem svetujem, da poskusijo z manjšim bazenčkom, kamor so natočili slano vodo, in se potem na podlagi reakcije otroka odločajo za nadaljnje korake.« pediater Denis Baš, dr. med.

 

Sedaj pa seznamček stvari na katere ne smemo pozabiti ko odhajamo na dopust:

 

SONČNA KREMA

Izdelek na katerega ne smemo pozabiti. Za občutljivo dojenčkovo kožo izberemo visok faktor in kremo narejeno iz kvalitetnih sestavin, sama sem pristaš naravne in organske kozmetike. Sončna krema Albertino ZF 50+ je najboljša prijateljica malčkov, ki se radi igrajo in izpostavljajo sončku. Sončna krema v spreju z visokim zaščitnim faktorjem 50 je izdelana posebej za občutljivo otroško kožo.

 

 

SENCA, SENCA IN ŠE ENKRAT SENCA

 • Senca naj bo tvoj najboljši prijatelj. Uporabi, kar ti je v danem trenutku na voljo, od strehice vozička, do senčnika in sence pod bogato krošnjo dreves, tetra pleničke ipd.
 • Otroka primerno obleči. Kadar temperature niso previsoke, dojenčka obleči v daljša, a tanka in lahkotna oblačila ter mu nadeni široko pokrivalo.
 • Poišči oblačila z zaščitnim faktorjem. Kupi nekaj oblačil z zaščito pred ultravijoličnimi sončnimi žarki ali UVA/UVB zaščito za čas, ko se ne bosta mogla izogniti soncu. 
 • Otroku zagotovite dovolj tekočine

 

PAKETEK PRVE POMOČI

Ker se na počitnicah predajamo raznim vragolijam in aktivnostim lahko pride do manjših nesreč. Zato je smiselno da si pripravimo paketek prve pomoči.

 • zdravila, ki jih otrok redno jemlje,
 • termometer v primeru povišane telesne temperature
 • svečke ali sirup za zbijanje telesne temperature
 • mazilo, ki ublaži posledice pikov in sončnih opeklin, 
 • sredstvo, ki preprečuje prebavne motnje
 • zdravila za težave, ki pogosto mučijo otroka
 • obliži

 

Zaradi spremembe okolja in večje izpostavljenosti soncu, se velikokrat zgodi da otroku naraste telesna temperaturo in je pomembno da se na to predhodno pripravimo, s seboj zato vzamemo termometer ter svečke in sirup za zbijanje telesne temperature.

TORBA ZA NA PLAŽO

Pomembno je, da je torba dovolj velika in prostorna saj le tako lahko v njo spravimo vse, od brisač do sončne kreme. Super je, če ima torba več notranjih ali zunanjih žepkov in predalčkov. Tako so ključi, mobitel, očala, balzam in ostale stvari, ki jih pogosto uporabljamo, na svojem mestu in hitrem dosegu.

SENČNIKI

V primeru, da se na pot odpravite tekom dneva je pomembno, da otroka zaščitimo pred sončnimi žarki že med vožnjo. Na voljo je veliko različnih oblik in velikosti senčnikov, ki se ponavadi enostavno pritrdijo na steklo avtomobila s pomočjo vakuuma. Lahko pa uporabite tudi tetra pleničko, ki jo lahko pritrdite na okno avtomobila ali jo uporabljate kot senčko na vozičku, tako da jo poveznete čez prednji del, saj zaradi materiala (bombaž) tetra plenička zagotavlja ustrezno kroženje zraka. 

KLOBUČEK

Da se male glavice ne pregrejejo je priporočena uporaba klobučka. Pomembno je, da oblika klobučka zaščiti celoten vrat, ušeska in čelo Poleg tega pa mora klobuček nuditi tudi UV zaščito. Pri izbiri naj imajo prednost svetlejše barve. 

VODNE IGRAČE

Otroci in igrače, dve besedi, ki ne moreta ena brez druge. Torej so igračke "must have" v vsaki torbi. Otrok se bo z igračai na plaći zaposlil in tudi sama si boš lahko vzela svojih 5 minut.

BRISAČA ALI KOPALNI PLAŠČEK

Brisačka je stvar brez katere ne gre. Za dojenčke se najbolje obnese brisačka s kapuco, za malčke pa se super izbira tudi kopalni plaščki. Ni lepšega, ko se po umivanju zaviješ v najmehkejšo brisačko, ki te toplo objame.

 

Tako, seznamček je pripravljen, želimo vam neizmerno uživanje na dopustu, ki si ga boste  privoščili, letos ga resnično vsi komaj čakamo!

 

Lep pozdrav, Aljana in Eva

 

Viri literature:

https://www.novalac.si/novice/novica/novice/2013/pediater-svetuje-3-poletna-vpraanja/

https://www.babybook.si/gremo-na-morje/

https://zastarse.si/poletje/najpogostejse-poletne-dileme-starsev/

https://www.pediatrinja.si/pocitnice-z-dojenckom-in-majhnim-otrokom/ 

Deli objavo z drugimi