Urica montessori

Urica montessori

Igrače montessori NE OBSTAJAJO?🙄

Ja res je, vendar lahko s skrbno izbranimi, estetskimi in varnimi igračami pripravimo veliko dejavnosti s pridihom montessori, s katerimi bomo pri otroku spodbujali koncentracijo, koordinacijo, občutek za red in samostojnost.☺️

Tanja Maučec, pedagoginja montessori se je z velikim veseljem odzvala ideji "Urica montessori z Evitas". Izbrala je nekaj igrač iz naše trgovinice ter povabila deklico Eli (2,5 let) k igri. Na tem videoposnetku si lahko pogledate, kako smo pekli piškote. Luštno je bilo!

 

*POZOR! Pri pripravljenih dejavnostih je varnost otroka vedno na prvem mestu.

Vsakdanje življenje

Dejavnosti iz vsakdanjega življenja so temelj pedagogike montessori. Otroku omogočajo povezovanje roke in razuma ter povečujejo čudovito sposobnost koncentracije, kar pa zagotovo pomeni najboljšo pripravo za nadaljnje intelektualno delo.
 
Začetne dejavnosti naj bodo preproste, kot na primer peka piškotov, saj jih lahko dela vsak otrok. Otroku omogočajo zaključen krog dela ter ponavljanje, s tem pa otrok ustvarja vzorce urejenosti, pomnjenja in zaporedja.
 
Vaše osnovno vodilo naj bo glavna smernica pedagogike montessori - "Pomagaj mi, da naredim sam".
 
 

Pripravljene dejavnosti

Ne drži, da je vsaka lesena igrača, igrača montessori - ni. Igrače montessori ne obstajajo, saj je Maria Montessori razvila razvojne pripomočke, predvsem za obdobje 3 do 6 let, in ne igrač. 

Vendar to ne pomeni, da pedagogika ne podpira igre pri otroku, jo, pa še kako! Zato je vredno omeniti, da lahko s skrbno izbranimi, estetskimi in varnimi igračami pripravimo otroku veliko dejavnosti s pridihom montessori, s katerimi bo otrok uril koncentracijo, koordinacijo (oko-roka), občutek za red in samostojnost.

Nekaj izbranih igrač iz Evitas

Pri izbiri igrač je pripisana starost (v priporočilnem seznamu, najdete ga na koncu zapisa) okvirna, saj je zanimanje otrok različno, zato je opazovanje otroka ključnega pomena.

Za pripravo igralnega kotička z izbranimi igračami, priporočam različne posodice, košarice ali pladnje ustreznih velikosti, tako bomo otroku lažje omogočili delo/igro iz leve proti desni - predpriprava na branje.

nabiralnikom (slika spodaj) bo otrok tudi vidno razlikoval različne oblike in velikosti. Mikavna točka bo pa zagotovo trenutek, ko telesa zdrsnejo v ujemajočo se vdolbinico.

 
Navpično vreteno z obroči - tudi s to igračo, bo otrok vidno razlikoval različne velikosti obročev, mikavna točka zanj bo trenutek, ko obroč drsi po vretenu ter zvok obroča, ko doseže dno oziroma predhodni predmet. To je odličen primer igrače, ki jo lahko uporabljamo dlje časa, saj lahko mlajšemu otroku najprej ponudimo samo en obroč za natikanje in nato postopoma dodajamo še ostale.
 

Babuškeponovno igrača, s katero bo mlajši otrok vidno razlikoval različne velikosti, vzorce ter jo sestavljal in razstavljal. Starejši otrok pa jo lahko uporabi tudi za prosto domišljijsko igro!
 
 
Posodice za zlaganje igrača, katero bo otrok najprej sestavljal v stolp, ga podiral, zlagal posodice eno v drugo, vidno razlikoval različne velikosti ter zagotovo uporabljal za prosto domišljijsko igro. Posodice pa lahko uporabimo tudi za kasnejše dejavnosti, kot npr. razvrščanje po barvi, velikosti in tako dalje.
 
 

Sestavljanke

 
Kača sestavljanka (malce težja) ima izrezane oblike in nastavke na vsakem delčku. Otrok mora ugotoviti, v kateri nastavek spada določena oblika. Otrok lahko igračo sam raziskuje ali pa mu pokažemo, kako lik obkrožimo z dvema prstoma (v smeri urinega kazalca) ter prav tako poiščemo ustrezen nastavek, nato del sestavljanke z likom položimo v nastavek. Poimenujemo like in barve. Prav tako lahko to igračo uporabimo za razširjeno dejavnost. Barvne ploščice položimo z razmikom eno pri drugi in otroka povabimo k iskanju predmetov enake barve ali pa te že vnaprej pripravimo in jih otrok nato razvršča.
 

Sestavljanka 4 v 1 otroku v košarici (ali pladnju ali posodici) pripravimo najprej sestavljanko z najmanj deli, ko opazimo, da otrok potrebuje večji izziv, mu ponudimo sestavljanko z več deli (stopnjujemo počasi, ne vse naenkrat). 
 


Material za ustvarjanje

 
Plastelin oblikovanje s plastelinom (ali glino ali slanim testom) je kreativna dejavnost, s katero otroku omogočimo seznanjenje z različnimi materiali, oblikovanjem, modeliranjem ter finomotorične spretnosti. Ne pretiravajmo s pripomočki, dovolj bo en plastelin in topo rezilo. Otroku pokažimo, kako odtrgamo manjšo kepo plastelina in jo z obema rokama oblikujemo npr. v kroglo ali pa v klobaso, ki jo nato otrok razreže na manjše koščke.
 
 
 

Otroku pripravimo dejavnosti tako, da dela iz leve proti desni ter od zgoraj navzdol - predpriprava na branje. Pomembno je poudariti, da v otroka med dejavnostjo ne posegamo dokler spoštuje sebe, druge in okolje.

Priporočilni seznam igrač iz trgovine Evitas, pa si lahko naložiš tu.

Poglej si urico montessori TUKAJ.

Priporočilni seznam igrač je pripravila Tanja Maučec, pedagoginja montessori (IG: @tanja_vsakdanjimontessori)

Deli objavo z drugimi