Torba za v porodnišnico - Kaj vzeti s seboj?

Torba za v porodnišnico - Kaj vzeti s seboj?

Dan, ko se odpravimo v porodnišnico je ponavadi najbolj pričakovani dan, katerega se ga ženske najbolj veselimo, hkrati pa je tudi eden najbolj stresnih dni v celotnem obdobju nosečnosti. Tiste, ki poroda še niste doživele, se zagotovo sprašujete kako bo sam porod potekal, kakšna je bolečina in podobno. Če pomislim na svoj prvi porod, lahko rečem, da sem bila veliko bolj pripravljena kot na drugega. Prvi je prvi, res ne veš kaj pričakovati, jaz sem imela v glavi samo eno misel: če je moja mami rodila, bom tudi jaz :) Medtem, ko sem se drugega poroda bala veliko bolj, saj sem vedela kako vse poteka, kakšen je občutek in na kaj moram biti pripravljena. Na srečo sta bila oba poroda hitra in brez zapletov. Torej, danes želim izpostaviti kaj sem vzela s seboj v porodnišnico in kaj sem pogrešala ter seveda, kaj je bilo popolnoma odveč.

Torba za v porodnišnico je ena izmed stvari, ki jo moramo pripraviti že kakšen mesec pred predvidenim datumom poroda, saj nas malček lahko bilo kdaj preseneti. Glede na dosedanje izkušnje pa je najbolje, da si pripravite kar dve torbi, ena naj bo za vas in jo boste vzele s seboj v porodnišnico, druga pa za odhod domov. Naštete stvari bom razdelila na dva dela, torej prvi del bo namenjen izdelkom za mamice, ki ji potrebuje med bivanjem v porodnišnici, drugi del pa za novorojenčka.

TORBA/NAHRBTNIK ZA V PORODNIŠNICOObvezni dokumenti, ki jih morate imeti s sabo:

  • Zdravstvena kartica in veljaven osebni dokument
  • Materinska knjižica s priloženo zdravstveno dokumentacijo
  • Napotnica za porodnišnico oziroma potrdilo o izdani elektronski napotnici, ki vam ga natisne vaš ginekolog

Ostali dokumenti:

  • Porodni načrt v kolikor ga imate
  • Poročni list ali dokazilo o očetovstvu ter potrdilo o prisotnosti spremljevalca (v porodnišnici Šempeter pri Gorici to ni obvezen dokument)

Osebni pripomočki:

Zgoraj sem naštela stvari, ki bi jih morala vzeti s sabo skoraj vsaka bodoča mamica. Sama sem poleg tega vzela še fotoaparat s katerim sem lahko posnela zares čudovite fotografije novorojenčka in tudi prvega obiska partnerja in starejšega otroka. Na srečo sem se spomnila tudi na slušalke za telefon, ki so mi zelo prav prišle, saj nisem bila sama v sobi.

Pri prvem porodu sem uporabljala svoje mrežaste hlačke, pri drugem pa so jih imeli na voljo v porodnišnici, ravno tako vložke. Oblačil s sabo nisem jemala, saj mi je bilo prav udobno v njihovih haljah. V porodnišnici Šempeter pri Gorici so bile vedno na voljo čiste tetra plenice, halje in brisače. Najbolje je, da se že v času nosečnosti pozanimate, kaj vaša porodnišnica nudi. V mojem primeru je bila razlika tudi pri pleničkah, pri prvem sem imela na razpolago njihove plenice, tokrat pa so me prosili, če mi lahko dostavijo svoje.

Pod nujno si s seboj vzemite kakšne prigrizke, jaz sem imela dve ploščici, krekerje in kostanj. Glede na to, da sem rodila zvečer in zamudila večerjo, bi brez hrane umrla! ;) Prav vam lahko pride tudi kakšna knjiga ali revija, saj sta tista dva dneva v porodnišnici zares dolga. S seboj sem vzela še kartice za fotografiranje, katere pa sem uporabila šele doma.


TORBA ZA ODHOD DOMOV

Stvari za mamico:

  • Nedrček za dojenje
  • Udobne spodnje hlačke
  • Oblačila za odhod domov

Lupinica_BMW_Blog_EvitasStvari za novorojenčka:

To torbo si ravno tako pripravite pred odhodom v porodnišnico. Za odhod domov sem zase pripravila udobna oblačila; bombažno kratko majico in malo lepše trenirka dolge hlače. Glede na to, da sem rodila v septembru in so bile zunanje temperature okoli 30 stopinj, dolgih rokavov nisem potrebovala. Vesela sem bila seveda čistega nedrčka in blazinic za dojenje, ki pa sem jih imela že v svoji torbi za v porodnišnico.

Za našo malo princesko sem pripravila simpatičen kompletek v velikosti 56, ki je zajemal žabice, bodi na preklop z dolgimi rokavi in bombažno tuniko z dolgimi rokavi, ki sem ji jo oblekla čez bodi. S sabo sem vzela še dodatne nogavičke in tanko kapo, ki pa je nismo potrebovali zaradi visokih temperatur.

Pleničke so bile v tem primeru odveč, saj mi jih je partner prinesel že med bivanjem v porodnišnici. Pred prihodom ga, poleg torbe, spomnite tudi na lupinico ;)

Poleg tega kaj s sabo vzeti sem se na začetku spraševala še, katero torbo izbrati. Na koncu sem se odločila za previjalno torbo znamke Kidzroom, ki jo najdete tukaj in moram reči, da se je odlično obnesla. Torbo bom sedaj uporablja tudi kot torbo za voziček, saj ima priložen daljši pas in previjalno podlogo.

To je moj seznam na podlagi izkušenj in upam, da bo še kateri mamici oziroma bodoči mamici prišel prav pri pripravah na ta pomemben dogodek :)

Pozdravčki,

Eva

Deli objavo z drugimi