Rezultati ADAC testa 2022 avtosedežev

Rezultati ADAC testa 2022 avtosedežev

Iščete najboljši in najvarnejši avtosedež za vašega malčka?

Naredili smo krajšo obnovo rezultatov letošnjega spomladanskega, najstrožjega ADAC testa, da bi vam pomagali izbrati popoln avtosedež za vaše male sončke. ADAC ne testira vsakega izdelanega avtosedeža, temveč skrbno izbere sedeže glede na njihovo priljubljenost in tudi tiste s posebnimi lastnostmi, kot so na primer vrtljivi sedeži.

Kako ADAC testira avtosedeže?

Standardni oziroma navadni testi simulirajo trke pri 50 km/h, medtem ko ADAC preizkuša čelne trke pri 64 km/h in bočne trke pri 50 km/h, da bi avtomobilske sedeže kar se le da testirali pod čim bolj realnimi pogoji. Da bi bili ADAC testi še bolj natančni in precizni, uporabljajo pri preverjanju šasijo pravega avtomobila (VW Golf) in ne testnih sani.

Poleg testiranja varnostnih lastnosti se sami materiali avtomobilskih sedežev pregledajo, da se preveri vsebnost škodljivih snovi in sestavo materialov.

Kriteriji po katerih se ocenjuje avtosedeže so nasljednji:

  • Varnost predstavlja 50% končne ocene
  • Delovanje oziroma funkcionalnost predstavlja 40% končne ocene
  • Udobje predstavlja 10% končne ocene

 

Kaj pomenijo ADAC ocene?

Kot vidite v spodnji tabeli se ADAC ocene rahlo razlikujejo od tipičnih ocen, ki jih poznamo iz šolskega sistema. Po ADAC-ovi lestvici ocen nižje kot so točke, manj možnosti je, da pride do poškodbe oziroma je posledično končna ocena boljša.

 

Kateri avtosedeži so letos doseglji najboljše rezultate po ADAC testih?

 

Cybex Anoris T i-Size

 

Definitivno je zmagovalec vseh zmagovalcev bil avtosedež Cybex Anoris T i-Size z vgrajenim Airbag sistemom. To je PRVI avtosedež na svetu, ki ima vgrajen airbag. Edinstvena varnostna rešitev, ki tudi do 50 % zmanjša tveganja hujših poškodb v primeru prometne nesreče. Vsebuje tudi še izboljšan in patentiran sistem napredne linearne bočne zaščite L. S. P. (Advanced Linear Side Protection System), ki absorbira kar do 25 % sil bočnega trka. Avtosedež je uporaben od nekje 16ih mesecev do 6. leta starosti (9-21kg). 

Avtosedež je dosegel skupno ADAC oceno 1.5 - ZELO DOBRO, kar je najboljša možna ocena avtosedežev do sedaj.

 

Cybex Solution S i-Fix 

 

Avtosedež je dosegel oceno 'dobro' oziroma 1.8. Ima izboljšan sistem linearne zaščite v primeru bočnega trka nudi večjo zaščito v primeru bočnega trka. Sistem L.S.P. zmanjša udarne sile bočnega trka za približno 25% v primerjavi z istim otroškim avto sedežem brez podaljšanega sistema L.S.P.

 

Cybex Pallas G i-Size 

 

Avtosedež je dosegel oceno 'dobro' oziroma 2.0. Naprej obrnjenemu avtosedežu so še izboljšali zaščito pred udarci in s tem zmanjšali tveganje za poškodbe vratu za kar 40%. Večjo zaščito omogoča varnostna pregrada, saj v primeru trka porazdeli silo udarca.

 

Nuna Pipa Next i-Size

 

PIPA NEXT skupaj z BASE NEXT ™ je dosegla skupno visoko oceno 1,8 (= dobro), PIPA NEXT brez baze skupno oceno 2,0 (= dobro). PIPA next s svojo težo le 2,8 kg je lahek varnostni čudež. Opremljena z zaščito pred bočnimi udarci in trdnim ročajem, ki prenaša velik del udarnih sil v školjko za zaščito občutljivega predela glave otroka.

 

Nuna Todl Next

 

TODL next je varnostni prvak, ki se zlahka prilagaja otrokovi rasti od prvega dne do otroštva. Zahvaljujoč inovativni tehnologiji Steel Strength ™, ki zagotavlja prožno, varno lupino in zaščite za stranske udarce, je TODL prejel najboljšo varnostno oceno 1,7 za modularni avtosedež in skupno visoko oceno 2,3 (= dobro).

Vse ostale avtosedeže, ki so v ponudbi (nekateri imajo že ADAC ocene, nekateri še ne), si oglejte na evitas.si spletni strani.

Do naslednjič,

Maša

Deli objavo z drugimi