Odhod iz porodnišnice in pravilen položaj dojenčka v lupinici

Odhod iz porodnišnice in pravilen položaj dojenčka v lupinici

Odhod domov iz porodnišnice z novorojenčkom je za vsakega starša nekaj najlepšega, a hkrati se najverjetneje veliko staršem v glavi poraja nešteto vprašanj, ob katerih je prisoten tudi strah. Brez skrbi, za vsa vprašanja se lahko v času bivanja v porodnišnici, ki traja od dva do tri dni, obrneš na zdravstveno osebje, kjer ti bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja. V porodnišnici se boš naučila, kako previti dojenčka, kako ga nahraniti in očistiti popkovino. Nikoli ne pozabi na počitek in izkoristi vsaki trenutek, ko počiva tudi tvoj otrok.

Kaj potrebujemo za odhod iz porodnišnice?

  • Tetra pleničke, s katerimi založimo novorojenčka v lupinici
  • Povijalno pleničko
  • Bombažno kapico
  • Žabice
  • Majčko
  • Navadne pleničke
  • Avtosedež – lupinico, ki je namenjena transportu v avtomobilu

 

Pravilen položaj dojenčka v lupinici:

Prva vožnja mora biti varna. Za večjo varnost otroka v lupinici vedno vozimo tako, da je s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Lupinice so za novorojenčke preširoke in pregloboke, zato je pomembno, da le-to prilagodimo novorojenčku. V primeru, da je lupinica pregloboka, jo podložimo, v primeru, da je preširoka, pa novorojenčka ob strani založimo s tetra pleničkami. Novorojenčka podložimo tudi pod koleni. Najprej podložimo spodnji del, kjer bo novorojenček sedel. Ko to storimo, ga postavimo v lupinico, in sicer z boka (najprej medenica, rame in nato glava). Ko ga postavimo v ta položaj, ga zasukamo na hrbet in popravimo glavo. Ob strani ga založimo s tetricami. Dojenčkova medenica bo tako založena iz vseh strani, kar daje otroku stabilnost. Varnostni pas v lupinici mora biti zelo čvrsto pripet, saj to zagotavlja varnost otroka v lupinici. Med pasom in otrokovo ključnico naj bo največ za prst prostora. V hladnejših dneh otroku slečemo vrhnja oblačila, kot je npr. budnica ga pripnemo in pokrijemo z odejo.

Med vožnjo je potrebno ročaj lupinice vzdigniti, saj v primeru trka ta prepreči preveliko nihanje lupinice v avtomobilski sedež in s tem prepreči poškodbe dojenčka.

Priporočamo, da nameščanje lupinice v avtomobil vadite pred prihodom otroka, saj boste tako ob prihodu novega člana veliko bolj samozavestni in brez strahu. Vožnja v prvem mesecu naj ne traja več kot 30 minut.

Kdaj je čas za menjavo lupinice (0-13 kg) v večjim avtosedežem?

Ko je dojenček težji od 13 kg, ko je glava dosegla zgornji rok avtosedeža in ko otrok samostojno sedi, ko ga posedete na tla, je čas za menjavo lupinice z večjim avtosedežem.

V naši ponudbi lahko najdete veliko lupinic in avtosedežev, ki bodo ustrezali vašim potrebam.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo preko elektronske pošte [email protected]

Pozdravček, 

Sara

Deli objavo z drugimi