Moj prvi čisto pravi obrok

Moj prvi čisto pravi obrok

S prvimi gostimi obroki je potrebno začeti počasi in predvsem brez panike. Malčku počasi predstavite novo hrano, korak za korakom, umirjeno in brez hitenja. Malček naj hrano otipa, okuša, spoznava. Vse to je za njega popolnoma nekaj novega in ne skrbite preveč, če bo malček prvič pojedel samo eno žličko hrane, ki mu jo boste ponudili.

Za večino staršev predstavlja uvajanje goste hrane izziv, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako začeti in s čim začeti.

Uvajanje goste hrane se začne običajno med 4. in 6. mesecem otrokove starosti. Cilj uvajanja goste hrane je ta, da se malček nauči jesti vse in mlečne obroke nadomesti s pravimi živili.

Vsak malček je zgodba zase, zato je najboljše, da poslušate otroka in z uvajanjem goste hrane začnete, ko boste začutili, da je čas za to. Nikakor pa se ne priporoča, da se uvajanje goste hrane začne pred 4. mesecev starosti ali se s tem zavlačuje do 1. leta starosti. Priporočamo, da spremljate otrokov razvoj in vedenje. Nekakšen pokazatelj, da je malček pripravljen na gosto hrano, je ta, da pozorno spremlja vas in ostale družinske člane, kako jeste in kako s priborom vnašate hrano v usta. Zgodi se tudi, da z rokicami začne sam posegati po hrani. Kljub temu pa ponovno opozarjamo, da pred 4. mesecem starosti ni priporočljivo začeti z uvajanjem goste hrane. Če sami o tem niste prepričani, se lahko posvetujete s pediatrom, ki bo s pomočjo pregleda malčka potrdil, ali je ta pripravljen na pravo hrano.

S čim pa naj začnemo?

Priporoča se, da malčku ponudite kašice, ki so narejene iz zelenjave, katera ima nevtralni okus. Primer zelenjave z nevtralnim okusom je bučka, cvetača, korenje. Uvajanje enega živila naj traja od 3-4 dni, preden otroku ponudite novo živilo. Zelenjavo skuhajte na pari, saj bo tako ohranila največ vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Za lažje pripravljanje kašic uporabite kuhalnik za pripravljanje otroške hrane, kateri vam bo hrano skuhal in jo tudi spasiral. Zelenjavo nato začnemo med seboj mešati, npr. bučka-cvetača. Po nekaj dneh lahko v kašico dodamo tudi žličko olja ter počasi dodajamo še kuhan krompir. Postopoma začnemo z uvajanjem tudi drugih živil. Na začetku je hrana bolj kašasta, nato pa jo le pretlačite.

Ponovno opozarjamo, da bo malček na začetku pojedel lahko je eno žličko prave hrane. S hranjenjem ni potrebno hiteti, naj bo to zanimivo in zabavno doživetje tako za malčka kot tudi za starše. Med hranjenjem lahko malčku pojete njegovo najljubšo pesmico, mu ponudite igračko ipd. V kolikor vidimo, da malček noče jesti, ga v to ne silimo in mu raje ponudimo mlečni obrok.  To ni pokazatelj, da malček ne bo želel nikoli jesti goste hrane. Vztrajnost vedno pripelje do odličnih rezultatov in tako je tudi pri uvajanju goste hrane. Gosto hrano malčku ponujajte vsak dan, tudi če bo pojedel le eno žličko. Cilj, ki ste si ga zastavili, bo vsekakor dosežen.

Dodatni nasveti:

  • Ko začnete z uvajanjem goste hrane z dojenjem ali mlečnimi pripravki, ne smete prekiniti. Na začetku malčki novo hrano le okušajo in od nje niso siti. Glavni vir hrane je še vedno materino mleko oz. mlečni pripravki. Ko otrok sprejme gosto hrano, lahko postopoma prvotno hranjenje zamenjate z gosto hrano
  • Otroka vedno hranimo v pokončnem položaju. Najprej v naročju, nato pa v stolčku za hranjenje
  • Po 1. letu starosti hrani začnemo postopoma dodajati manjše količine soli in sladkorja

 

Pozdravčki, 

Sara 

Deli objavo z drugimi