Kako ravnati v primeru ožiga meduze in pikov žuželk

Kako ravnati v primeru ožiga meduze in pikov žuželk

Poletje je pred vrati in najmlajši že nestrpno čakajo, da bodo lahko skočili v morje ali pa uživali na sprehodih v gorah. Preživljanje dopusta s svojimi otroki postane nekaj zelo posebnega za vsakega starša. Poletje prinese tudi letanje različnih žuželk okoli nas in možnost, da nas le-te pičijo. Prav tako se vas veliko odpravi na morje, kjer malčki čofotajo v vodi, pri tem pa obstaja možnost ožiga meduz.

Nekaj preprostih namigov, kako se izogniti stiku z nadležnimi bitji, in nekaj predlogov o tem, kaj storiti in česa ne storiti, v teh primerih se lahko izkaže za uporabno.

Prva pomoč po ožigu, piku ali ugrizu

  1.      Pik ose, čebele in drugih podobnih insektov

Kaj moramo narediti:

-          Odzvati se moramo hitro in pravilno. Najprej moramo ugotoviti, katera žuželka nas je pičila. V primeru, da piči čebela, je potrebno čimprej izvleči želo, saj je na želo pri čebeli pritrjen mešiček s strupom, ki se spusti v dveh do treh minutah. Želo lahko odstranimo s pinceto. Pri tem bo uporaba ledu pomagala lajšati bolečino. V primeru oteženega dihanja. Slabosti ali pa močnega zatekanja dela, kjer je pik prisoten, je potrebno osebo peljati v najbližjo urgenco.

Kaj ne smemo narediti:

-          Stisniti kožo med prsti, da bi odstraniti čebelje želo. To poveča možnost izločanja čebeljega strupa.

  1.      Ožig meduze

Kaj moramo narediti:

-          Kožo prelijte z morsko vodo in s kamnom ali papirjem poskusimo odstraniti ožigalke. Ožigalk nikoli ne odstranjujemo s samo roko. Prizadeto območje nato hladimo s hladnimi obkladki ali z ledom. V primeru hujše reakcije je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Kaj ne smemo narediti:

-          Opečenega dela sprati s sladko vodo in se praskati.

  1.      Ugriz klopa

Kaj moramo narediti:

-           Priporoča se nošenje svetlejših oblačil, da lahko klopa, še preden ugrizne, vidimo in ga odstranimo. V primeru, da klop ugrizne, ga poskušamo odstraniti tako, da položimo kazalec na klopa in delamo majhne in hitre krožne gibe tako, da se klop med kazalcem in kožo vrti. S tem bomo dosegli, da bo klop sprožil refleks in se sam odlepil. Uporabimo lahko tudi posebno pinceto. Pri tem moramo biti previdni, da to naredimo počasi, da se klop ne pretrga. Mesto ugriza po odstranitvi klopa speremo z mlačno vodo ter ga razkužimo. Ko je klop odstranjen, moramo biti nekaj dni pozorni na mesto ugriza in v primeru, da se pojavi kolobar, obiskati zdravnika.

Kaj ne smemo narediti:

-          Klopa mazati z oljem, vazelinom in ga poskusiti ostro izvleči

Kako preprečiti pik žuželk?

Pik žuželk lahko poskusimo preprečiti s tem, da na terasi ali mizi na dvorišču ne puščamo nepokrite hrane, kar polijemo je potrebno takoj obrisati, malčke oblačimo v lahkotna in svetla oblačila, na voziček lahko namestimo mrežo proti žuželkam, uporabljamo zaščitna sredstva, ki odganjajo žuželke, in ne odpiramo luči pri odprtem oknu.

Linea Mamma Baby izdelki, kot so Zeta Baby Losjon Zenino, Post Zeta Baby mazilo proti srbenju Zenina, Linea MammaBaby® Razkužilni gel vam bodo prišli še kako prav, da boste vašega malčka zaščitili pred temi nadležnimi piki in v primeru pika le-tega tudi oskrbeli.

Zeta Baby Losjon Zenino  bo malčka zaščitil pred piki žuželk, Post Zeta Baby mazilo proti srbenju pa bo olajšalo srbenje po piku žuželke.

Naj piki teh nadležnih žuželk ne uničijo vašega in malčkovega poletja. V naši spletni trgovinici Evitas.si najdete izdelke, ki so primerni za zaščito pred piki in tudi lajšanje srbečice in rdečice po piku žuželk.

Želim vam toplo in igre polno poletje.

Pozdravček,

Sara

Deli objavo z drugimi