Svetovni dan dojenja

Dojenje je nekaj, kar si želi doživeti skoraj vsaka bodoča mamica. Je čudovita vez, ki jo vzpostavimo z otrokom in se začne takoj po rojstvu. Materino mleko je polno vitaminov in hranilnih snovi, ki so pomembne za otrokovo zdravje, razvoj in rast.

Prvi pritok mleka se imenuje mlezivo oz. kolostrum in je izredno bogato s protitelesi in beljakovinami, ki zaščitijo otroka in pomagajo pri lažjem izločanju prvega dojenčkovega blata. Vse to pa vpliva na povečanje apetita, pogostejše sesanje in tako tudi vzpodbuja nastajanje materinega mleka. Po nekaj tednih se mlezivo spremeni v zrelo materino mleko.

Materino mleko ima na dojenčka same pozitivne učinke in aktivno vpliva na dojenčkovo zdravje. Doječi otrok preko mleka pridobiva materina protitelesa, ki ga ščitijo pred boleznimi, ki jih je mama že prebolela. Mleko je lahko prebavljivo in zato imajo doječi otroci manj težav s krči.

Za vzpostavitev dojenja je najbolje, da je dojenček dojen čimprej po porodu. Najbolje prvih 30 min po rojstvu, saj imajo dojenčki takoj po porodu največji sesalni refleks. Pomembno je, da na začetku dojke večkrat menjujete in s tem pospešite nastajanje mleka. Ko dojenje steče pa svetujejo, da se prsi menja na 2-3 ure, četudi bi otrok ponovno sesal čez pol ure. Tako bo res dobil hranljiv del mleka in ne vodenega, ki otroka le odžeja.

Pomembno je, da ste sproščeni in vama je med dojenjem udobno. Mamice poskrbite za pravilno prehrano in zadosten vnos tekočine. V primeru krčev se izogibajte mleku in mlečnim izdelkom, ter surovi zelenjavi in sadju. Nekaterim mamicam dojenje steče brez problema, nekatere pa morajo vložiti več energije in truda. Kljub vsem težavam, ki se lahko pojavijo je zelo pomembno, da vztrajamo in se podučimo o uspešnem dojenju. V primeru, da dojenje ne steče imamo v današnjem času kvalitetna adaptirana mleka, ki nadomestijo materinega.

Kdaj prenehati z dojenjem je naša osebna odločitev, nekaterim mamicam s časom samo zmanjka mleko, druge ga imajo na pretek. Naš nasvet je, da prisluhnete sebi in svojemu otroku. Dokler dojenje ugaja tako vam kot tudi vašemu otroku, ni nobenega razloga, da bi morali z dojenjem prenehati. Še prehitro bodo odrasli in crkljanje bo ostalo le še lep spomin, zato uživajte v tem čudovitem, sladkem a kratkem obdobju :)

Spodaj vas vabimo, da si ogledate kratek video o dojenju v nosilki. Nosilka zagotavlja udobje vašemu malčku, ve pa lahko medtem še kaj postorite.

 

 

Deli novico z drugimi